Štatistiky

Členovia : 14
Obsah : 170
Počet zobrazení článkov : 261036

Kalendár udalostí

<<  Apríl 2014  >>
 Po  Ut  St  Št  Pi  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Alergény v potravinách PDF Tlač Email

ALERGÉNY  V POTRAVINÁCH

 

Na základe smernice č. 2000/13/ES Európskeho parlamentu a Rady v znení smernice č.2003/89/ES, smernice č. 2005/26/ES a smernice č.2007/68/ES z novembra 2007, Výnos Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č. 1761/2005-100 č. 3069/2005-100 , vyplýva povinnosť informovať spotrebiteľa o alergénoch. Táto povinnosť sa týka aj školských jedální, informovať svojich spotrebiteľov – stravníkov (deti, zamestnancov, rodičov) o alergénoch na jedálnom lístku.

Zoznam alergénnych zložiek:
 l. Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, pšeno) a výrobky z nich,   

    okrem:
     - pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
     - pšeničných maltodextrín
     - jačmenného glukózového sirupu
 2. Kôrovce a výrobky z nich
 3. Vajcia a výrobky z nich
 4. Ryby a výrobky z nich, okrem:
     - rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov
     - rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína
 5. Arašidy a výrobky z nich
 6. Sójové zrná a výrobky z nich
 7. Mlieko a výrobky z neho
 8. Orechy, t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, , kešu, pekanové orechy, para  

     orechy, pistácie, makadamové orechy, queenslandské orechy a výrobky z nich
 9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sezamové semená a výrobky z nich
12. Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg,

     vyjadrené ako SO2, t.j. sušené ovocie, ovocné konzervy a výrobky so zemiakov
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich


Alergia na potraviny
je to odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín. Nie každý človek je alergický na potraviny. Alergén vyvolá v organizme zložitú biochemickú reakciu, ktorá sa môže dostaviť' už o niekoľko minút, alebo niekoľko hodín, či dní.



V Oravskej Porube 01. 09. 2011

Božena Červeňová, vedúca školskej jedálne

 

 

 

 

 

 
Copyright © Oravská Poruba, created by Ing. Andrej Míček